Ministrul Sănătății: „Dacă se respectau regulile din 15 mai, nu trăiam a doua cocoașă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România nu ar fi trecut prin a doua cocoașă dacă s-ar fi respectat regulile luate după relaxarea din 15 mai. Oficialul a precizat că, dacă înainte asimptomaticii refuzau internarea, acum refuză externarea după ce văd evoluția bolii.

Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate, 473 cazuri la ATI. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical”, a declarat ministrul Sănătății, marți, după vizita la spitalul Covid de la Oradea.

Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a subliniat Tătaru.

De asemenea, oficialul din Guvern a declarat că, dacă în prima fază asimptomaticii cereau să fie externați deoarece nu voiau să stea în spital, acum medicii se confruntă cu un val de persoane asimptomatice care, după ce văd evoluția bolii, refuză să fie externate.

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul țării noastre, au fost înregistrate 1.014 cazuri noi de COVID-19 din 21.289 de teste efectuate. Alte 45 de decese au fost raportate de autorități din cauza infecțiilor cu coronvirus. De asemenea, 479 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!