Klaus Iohannis, mesaj despre inundații: „E consecinţa schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole”

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în cursul zilei de miercuri, despre efectele inundațiilor care au afectate numeroase zone și familii. De asemenea, șeful statului a făcut un apel la solidaritate și i-a îndemnat pe oameni să ajute autoritățile în aceste zone.

Ne confruntăm cu o serie de inundaţii severe. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19 avem, iată, și o altă situație gravă cu consecinţe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Și transmit condoleanțe famiilor îndoilate.

Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți pentru a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ce vedem acum e consecinţa amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră.

Luna iunie a acestui an fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor de asemenea amploare”, a precizat președintele României.

De asemenea, șeful statului a vorbit și despre ce măsuri trebuie luate de către autorități pentru a preveni astfel de evenimente pe viitor, menționând că „o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiectele de combatere a schimbărilor climatice”.

Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor, a cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiectele de combatere a schimbărilor climatice, așa-numitul pachet Green Deal propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poate să fie implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau unele chiar mult mai grave.

Această schimbare de mentalitate este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente. În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologice, fac un apel către cetăţeni: Rămâneţi vigilenţi! Fiţi precauţi! Și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate. Este nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate ca urmare a acestor inundații!, a transmis Klaus Iohannis după ședința pe teme economice care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Sursa foto: weradio.ro

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!